top of page

Elbrus

Na 9 jaren klimmen was het op 10 augustus 2008 dan eindelijk zo ver: ik vertrok naar Moskou om mijn laatste van de “7 Summits” af te werken. Elbrus is de hoogste berg van Europa en was de enige van de “7 Summits” die ik nog niet beklommen had.

Expeditie gerealiseerd met steun van:

Elbrus ligt in het Kaukasus gebergte vlakbij Georgië en werd voor de eerste keer beklommen in 1874. De berg is een slapende vulkaan en, zoals vele oude vulkanen, vanuit technisch standpunt een relatief eenvoudige klim.

Op 10 Augustus kwamen we met de ploeg dus samen in Moskou. De expeditie bestond uit 3 Egyptenaren, een Canadees, 2 Engelse dames, een Maltees, Douglas Beall en Victor Saunders. Douglas zou echter pas enkele dagen later aankomen. Wegens visa problemen werd hij verplicht om enkele keren over en weer te vliegen tussen de VS en Rusland.

Na 2 voorspoedige acclimatisatietrips tot op 4400 meter vertrokken we naar de “barakken”: een soort van basiskamp op Elbrus op 3800 meter. Het lijkt wel meer een bouwwerf en vuilnisbelt dan een basiskamp maar door de goede zorgen van onze Russische kookmoeder werd het toch gezellig.

0p 15 augustus zouden we voor een laatste acclimatisatietrip tot op 4800 meter klimmen. Maar vermits we dat doel met een deel van de ploeg al om 11 uur ’s morgens bereikt hadden, besloten we om toch een beetje hoger te klimmen, en dan nog een beetje, en nog een beetje … tot we zo dicht bij de top stonden dat terugkeren geen zin meer had. Om 4 uur ’s namiddags waren mijn “7 Summits” kompleet.

2 dagen later wilde we ook de lagere East Summit nog beklimmen. We werden rond half vijf ’s morgens met een snowcat tot op 4500 meter gebracht. Toen we echter op het zadel op 5300 meter tussen de West en de East Summit aankwamen, kwamen we in een storm terecht. We wilden echter niet opgeven dus zijn we uiteindelijk in windsnelheden tot 100 km per uur naar de top gegaan. Al bij al werd deze beklimming dus nog een echte uitdaging.

Gegevens:

o Naam: Elbrus o Hoogte: 5642 meter o Ligging: Rusland o Coordinaten: 43° 21’ 18’’ N, 42° 26’ 21’’ O o Top bereikt: 15 augustus 2008

bottom of page