top of page

Cho Oyu

Om ons voor te bereiden op Everest, hadden Samantha, Dave, Douglas en ikzelf besloten om eerst Cho Oyu te beklimmen. Cho Oyu is 8201 meter hoog en staat bekend als de “makkelijkste” 8000 meter piek. Deze beklimming zou ons een eerste indicatie geven of Everest haalbaar was. En het zou ons ook toelaten om gewoon te raken aan het gebruik van zuurstofflessen. Ook deze expeditie werd geleid door Victor Saunders.

Op 27 augustus, 2006 kwam het team samen in Kathmandu. Na enkele dagen vlogen we van Katmandu naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Als eerste acclimatisatie hadden we een trip van enkele dagen gepland in Tibet. Die trip bracht ons naar Tingrit en vandaar naar het eerste basiskamp op 4800 meter. Daar verbleven we enkele dagen en maakten daguistapjes tot op 6000 meter om verder te acclimatiseren.

Op 12 september kwamen we dan aan in het eigenlijke basecamp op 5700 meter. Vandaar acclimatiseerden we verder door trips van enkele dagen naar kamp 1 en uiteindelijk kamp 2 op 7200 meter. Toen onze acclimatisatie cycli er op zaten, begon het echter te sneeuwen. 5 dagen lang zaten we vast in basecamp, wachtend op beter weer. Op 26 september stopte het eindelijk met sneeuwen en konden we de laatste voorbereidingen treffen voor de eigenlijke summitpoging.

Op 1 oktober, 2006 vertrokken we rond middernacht vanuit kamp 2 met zuurstofflessen en bereikten we om 7 uur ’s morgens de top van Cho Oyu. Vandaar konden we de top van Everest en ons doel voor 2007 al zien.

Gegevens:

  • Naam: Cho Oyu

  • Hoogte: 8201 meter

  • Ligging: Nepal/Tibet

  • Coordinaten: 28° 06’ 00’’ N, 86° 39’ 00’’ O

  • Top bereikt: 1 oktober, 2006

bottom of page