top of page

Vinson

Na enkele dagen reizen door Argentinie kwam ik op 16 december 2005 aan in Punta Arenas in Chili waar ik met Victor Saunders had afgesproken. Victor zou deze expeditie naar Vinson leiden. De volgende dagen kwamen ook Samantha, Dave en Douglas aan.

Mount Vinson is zonder twijfel de meest afgelegen van de “7 Summits”. Antarctica is een woestijn van ijs, duidenden kilometers verwijderd van de bewoonde wereld.

Vanuit Punta Arenas namen we samen met nog een 20-tal klimmers op 22 december een cargo-vlucht naar Patriot Hills, de basis van Adventure Network International in Antarctica. De volgende dag konden we met een Twin Otter al verder vliegen naar het basiskamp van Vinson.

Vandaar ging het dan verder met rugzak en slee naar het low camp, waar we Kerstmis gevierd hebben. Om in het high camp te geraken, moesten we tweemaal de head wall op: de eerste keer om te acclimatiseren en materiaal naar boven te dragen, de volgende dag om de rest van het materiaal boven te krijgen.

Na een nachtje slapen in de barre koude (- 40 C) in kamp 3, zag het weer er op de ochtend van 28 december twijfelachtig uit. Victor besloot toch een poging te wagen en rond 10 uur ’s morgens vertrokken we naar de top. Omdat het weer niet slechter werd, stonden we enkele uren later op het hoogste punt van Antarctica. De vierde summit was binnen.

Gegevens:

o Naam: Vinson o Hoogte: 4892 meter o Ligging: Antarctica o Coordinaten: 78° 31’ 32’’ Z, 85° 37’ 02’’ W o Top bereikt: 28 december, 2005

bottom of page