top of page

Denali

In 2004 besloten Samantha, Dave, Douglas en ikzelf om Denali te beklimmen. We schreven ons in voor een expeditie in juni van de Alaska Mountaineering School. De expeditie werd geleid door Jim Williams.

Begin juni kwamen we samen in Talkeetna. Vandaar namen we een vliegtuigje naar Denali zelf. De landingsbaan daar ligt op een gletjser. Na nog een dag ter plaatse om de laatste voorbereidingen te treffen, vertrokken we met rugzak en slee.

Het weer zat bij het begin van deze beklimming niet mee want na één dag zaten we al vast in een sneeuwstorm die 48 uren aanhield. Om de 12 uur moesten we onze tent uitgraven.

Maar ons geduld werd beloond want na het einde van de storm, werd het weer een hele tijd schitterend. We konden dan ook op enkele dagen tijd verderklimmen tot in het Advanced basecamp op 4200 meter. Vandaar trokken we enkele dagen later verder naar het hoogste kanp op 5400 meter.

Na nog een dagje rust en acclimatisatie konden we het laatste stuk afwerken. Op 28 juni bereikten we de top van Denali.

Ook de afdaling verliep voorspoedig tot we terug bij de landingsbaan aankwamen. Daar bleek dat het te bewolkt was, dus werd er niet gevlogen tussen Denali en Talkeetna. Er zat niet anders op dan 4 dagen te wachten tot de wolken verdwenen. Gelukkig raakten we net op tijd terug in Talkeetna om uitgebreid Independence Day te vieren.

Gegevens:

o Namen: Denali, Mckinley o Hoogte: 6196 meter o Ligging: Alaska, USA o Coordinaten: 63° 04’ 10’’ N, 151° 00’ 26’’ W o Top bereikt: 28 juni, 2004

bottom of page