top of page

Kiva

 

Sinds mijn K2 expeditie probeer ik ook een goed doel te steunen met mijn bergbeklimmen. In 2009 was dat goede doel nog Artsen Zonder Grenzen, maar sinds de Broad Peak expeditie in 2011 heb ik voor Kiva gekozen. Kiva is een organisatie die leners en ontleners van kleine bedragen bij elkaar brengt. Daarvoor werkt Kiva samen met een aantal instellingen die microfinanciering ondersteunen. Deze instellingen brengen de ontleners van kleine bedragen aan. Iedereen kan dan via www.kiva.org kleine bedragen aan deze kandidaat-ontleners uitlenen. De hele administratie wordt verzorgd door Kiva. De ontleners betalen de lening terug en het geinvesteerde geld kan zo opnieuw gebruikt worden om iemand anders te helpen.

20 % van het publiciteitsgeld voor mijn expeditie werd op deze manier in microfinanciering geinvesteerd. Op dit moment bedraagt het totale geinvesteerde bedrag 5914 $. Van het uitgeleende bedrag werd 26823 $ al keurig op tijd terugbetaald (dat bedrag ligt hoger dan het totaal geinvesteerde bedrag omdat de terugbetalingen opnieuw werden geinvesteerd en opnieuw terugbetaald enzoverder). Daarvan werd 26789 $ opnieuw in andere projecten geinvesteerd. Dat betekent dat ik op dit moment 347 verschillende projecten voor een totaal van 33975 $ ondersteun. In de loop van de volgende maanden en jaren worden deze projecten terugbetaald en wordt het zo vrijgekomen geld opnieuw geinvesteerd. Tegen het einde van 2016 wil ik de kaap van 35000 $ overschreden hebben

Hieronder vind je een overzicht van de huidige status van de leningen:

Met de steun van:

Elk project wordt voor een maximum bedrag van 100 $ gesteund. Dit beperkt het risico wat maar het betekent ook dat elke ontlener meer dan een lener moet overtuigen om in zijn project te investeren. In onderstaande grafiek kan je zien hoe de huidige leningen geografisch gespreid zijn.

Ik heb een voorkeur om studenten te steunen die geld lenen om hun studies te betalen. Daar heb ik de laatste jaren dan ook veel in geinvesteerd. Hieronder zie je de verdeling van mijn huidige leningen per activiteit.

Als je meer wil te weten komen over Kiva, neem dan eens een kijkje op www.kiva.org.

bottom of page